perjantai 2. maaliskuuta 2012

Työtuumintoja

Helmikuu vaihtui maaliskuuksi, ja työtahti kiristyi - hetkellisesti. Viikonloppuna treenataan pitkästä aikaa koko porukalla, kun kohtauksia ja biisejä aletaan naittamaan yhteen. Tiistaina on ihka ensimmäinen koko porukan läpimeno, ja sen pääsee myös ohjaavana opettajana toimiva Koskenniemen Pietakin näkemään. Eletään jännittäviä aikoja! Tiistain jälkeen saadaankin sitten melkein viikon tauko, johtuen minun koulureissustani Helsinkiin. Ja tauko on varmasti paikallaan, itse kullekin.

Maailma hahmottuu vielä tässä vaiheessa hetki kerrallaan. Treeneissä kohtauksista on löytynyt pysäyttävän kauniita hetkiä, aitoja kohtaamisia ja valtavaa energiaa, joka esiintyjäporukasta kumpuaa. Jännittävää, miltä kokonaisuus alkaa näyttämään; onko tarina luettavissa vai onko kaaressa selkeitä puutteita, hyppääkö kokonaisuudesta palikoita huonolla tavalla vai loksahtelevatko palikat kohdilleen. Ohjaajan mieli on malttamaton, ja kaipaa jo kokonaisuutta ja suurempia kaaria.

Muutamia selkeitä palikoita esityksestä vielä puuttuu, mutta olen jättänyt niiden suuremman tuumimisen tiistain jälkeiselle ajalle. Näen varmasti ensimmäisen läpimenon jälkeen kirkkaammin, mitä tuo esitys vielä tarvitsee ja vaatii.

Näen ohjaajan työn tässäkin produktiossa kokonaisuuden hallinan lisäksi myös paljolti epävarmuuksien poistamisena. Yleensä esiintyjät osaavat paljon enemmän mitä kuvittelevat, ja ohjaajan tehtäväksi jää usein heidän kannustamisensa epävarmuuksien ja välillä myös esiintymisen pelon ylitse. Jälleen tässä Harrastajateatterin produktiossa on lavalla hieno, osaava porukka - kunhan kaikki vain rohkenevat kulkea sitä kohti. Mutta hetki kerrallaan, myös rohkeutta kohti. Meillä tuntuu olevan vielä rutkasti aikaa hioa ja hinkata, kirkastaa ja puunata - asia mistä olen sangen onnellinen.

Ripustelin eilen ja tänään lamppuja näyttämön kattoon ja alustavat valot on jo valmiina. Katri tulee tänään taas duunailemaan saliin visujuttuja. Elisa ja Maiju ovat tehneet hyvän urakan puvustuksen kanssa, ja hommat etenee. Vielä on kuitenkin paljon työtä edessä, niin puvustuksen, esiintyjäntyön kuin kokonaisuudenkin kanssa, mutta hyvällä tolalla asiat tällä hetkellä on. Kuukausi ennen ensi-iltaa ohjaajan mieli on yllättävän kevyt ja leppeä.

Huomhuom, muuten. Katsomossa on vain 28 katsojapaikkaa, joten jos haluat varmistaa paikkasi, kannattaa lippuvarauksia tehdä jo nyt. Ensi-ilta on täynnä, jonossa alkaa olla jo puolenkymmentä toiveikasta, muihin esityksiin löytyy vielä hyvinkin paikkoja. Yksinkertaisin menetelmä on laittaa viestiä osoitteeseen kajaaninharrastajateatteri@gmail.com, tai sitten soittaa numeroon 08-626061.

Valosuunnittelijan hanskat riisuen, ohjaajan lapaset pukien,
Karo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti